La cuina i l'oli d'oliva

oli.jpg (50 KB)L'oli d'oliva verge és un actor molt important en qualsevol cuina, estrella de la dieta mediterrània es fa interessant conèixer algunes de les seves propietats gastronòmiques.

L'oli d'oliva verge és un oli ideal per a prendre cru en les amanides o damunt de pa i torrades. No fa falta tanta quantitat, ja que el seu sabor i aroma són més intensos.

Hi ha persones que consideren que l'oli d'oliva verge només és per a prendre cru, en amanides o salses, i que usar-ho per a coure és malgastar-ho.  És un error, les propietats de l'oli verge es poden gaudir tant en cru com cuinat.

Els avantatges de cuinar amb aquest oli són múltiples, per a nomenar unes quantes:

  • En posar-ho en la paella per a fregir, a diferència altres oli , aquest "creix" i condeix més que un altre oli que es consumeix més ràpidament.
  • Es pot reutilitzar més vegades que altres olis, fins a 5 vegades, pel qual  acaba resultant més econòmic.
  • Pot aguantar temperatures superiors als 180 º per tant els aliments es fregeixen millor.
  • L'oli d'oliva aporta les mateixes calories que altres olis (9 per gram) però a diferència d'aquests altres oli penetra menys dins dels aliments cuinats, ja que crea una fina capa al voltant dels aliments que ho impedeix.
  • L'oli d'oliva, en els fregits, és el més estable i en condicions normals de cocció no perd les seves propietats ni produeix reaccions tòxiques.
  • En els guisats i coccions és l'oli que menys perd les seves qualitats

Tenir en compte, a l'hora de cuinar, que no és recomanable barrejar l'oli d'oliva verge amb altres olis vegetals i que es pot reutilitzar més o menys vegades depenent de l'ús previ que li hàguem donat, mai més de 4 o cinc vegades.
En amanir sempre posar primer la sal, després el vinagre i finalment l'oli , ja que aquest crea una fina una capa que impedeix als altres ingredients arribar fins als aliments.

La dieta Mediterrània.

La dieta mediterrània és la dieta reconeguda com la més saludable. Molts estudis científics n'han demostrat els beneficis en la salut de les persones perquè n'allarga l'esperança de vida i en redueix les malalties causades pels mals hàbits alimentaris.

Es caracteritza per una abundància d'aliments vegetals l'ús de l'oli d'oliva com a principal font de greixos (necessaris per a una bona alimentació), aviram, ous, làctics i petites quantitats carns vermelles, així com un consum moderat de vi.

La dieta mediterrània fomenta que les persones consumeixin productes vegetals, molt importants per aconseguir uns bons hàbits alimentaris, això s'aconsegueix amanint aquests vegetals amb oli d'oliva fent que la gent en gaudeixi en consumir-los.